Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie

Deze hypotheken hebben géén risico-opslag.

Heeft uw hypotheek een risico-opslag?

Als u een hypotheek zonder NHG heeft en u meer leent dan 60% van de marktwaarde van uw woning, heeft u een risico-opslag. In welke tariefklasse uw hypotheek valt, hangt af van de marktwaarde van uw woning. Hoe hoger uw hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van uw woning, hoe hoger de risico-opslag kan zijn.

Weet u nog wanneer u de hypotheek heeft aangevraagd en welke risico-opslag u toen kreeg? Bekijk ons archief van rentelijsten. Let op: heeft u tijdens de looptijd van uw hypotheek al een keer uw rente aangepast? Dan heeft u de rentelijst van die datum nodig om het goede tarief te vinden.

Weet u niet precies welke rente of risico-opslag van toepassing is voor uw hypotheek? Mail ons uw vraag. Vergeet niet uw hypotheeknummer te vermelden. Wij helpen u graag.    

Voorbeeld

Meneer Smit heeft in 2003 een hypotheek afgesloten van € 170.000. De marktwaarde van zijn woning was toen € 200.000. De verhouding tussen lening en marktwaarde in 2003 : € 170.000 / € 200.000 x 100% = 85%. In de tabel hieronder kunt u zien dat meneer Smit een risico-opslag op zijn rente heeft.

Nu vullen we dezelfde formule in met de meest recente gegevens van de hypotheek en woning van meneer Smit. Inmiddels heeft hij al wat afgelost en heeft hij een restant hoofdsom van € 165.000. De marktwaarde van zijn woning is iets gestegen, onder andere omdat hij een dakkapel heeft laten plaatsen. De marktwaarde is nu € 210.000. De verhouding is nu: € 165.000 / € 210.000 x 100% = 79%.

In de tabel hieronder ziet u dat meneer Smit nu een lagere risico-opslag heeft. Het is dus voor meneer Smit verstandig om de nieuwe marktwaarde van de woning bij ons aan te geven zodat wij de risico-opslag voor zijn hypotheek kunnen verlagen.

Risico_opslagAttens2016.jpg

De rente daalt automatisch bij (extra) aflossen

Lost u (extra) af op uw hypotheek en u komt daardoor in een lagere tariefklasse? Dan passen wij automatisch de rente voor u aan. Daar hoeft u niets voor te doen.

De risico-opslag kan veranderen wanneer uw woning meer waard is geworden

Als dit het geval is, kunt u ons vragen uw risico-opslag aan te passen.
Hiervoor willen wij de huidige marktwaarde van uw woning weten. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen of de risico-opslag omlaag kan. De marktwaarde kunt u aantonen met de meest recente WOZ-beschikking of met een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden. Let op: een taxatierapport kost geld.

Let op als u een verhoging of een 2e hypotheek bij ons heeft afgesloten

De risico-opslag wordt berekend aan de hand van de marktwaarde van de woning en het (restant) van de totale hoofdsom. 

Wat kunt u doen als u wilt weten wat dit voor u betekent?

Heeft u uw eigen berekening gemaakt en denkt u dat u in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse? Neem dan contact met ons op en stuur ons een bewijs van de huidige marktwaarde van uw woning. Dat kan zijn:

  • de meest recente WOZ-beschikking, of
  • een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden.

U mailt dit samen met uw hypotheeknummer naar beheer@attens.nl. Wanneer alles akkoord en verwerkt is, sturen wij u een bevestiging.

Heeft u een vraag? Bel ons gerust!

Wilt u liever eerst telefonisch contact? Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 18:00 uur via 020 - 318 96 50.