Aflossingsvrije hypotheek
Een laag maandbedrag en niet aflossen. Ideaal, zo'n aflossingsvrije hypotheek. Maar... door alleen rente te betalen, blijft uw schuld onveranderd. Op de einddatum moet u het hele bedrag in 1 keer terugbetalen. Of een nieuwe hypotheek afsluiten.Doe de Hypotheekcheck!
Hoeveel moet u nog aflossen? En hoe groot is de kans dat u uw hypotheek kunt verlengen? Blijft uw hypotheek betaalbaar? De Hypotheekcheck die we via Centraal Beheer aanbieden, geeft antwoord op al deze vragen. Zo weet u waar u aan toe bent. Nu en straks.Goed voorbereid
6 tips voor iedereen met een aflossingsvrije hypotheek1. Maak een plan
Bereikt uw hypotheek binnen enkele jaren de einddatum? En weet u nog niet hoe u de hypotheek gaat terugbetalen? Dan is het hoog tijd om een plan te maken. Komt u er niet uit? Schakel dan een financieel adviseur in. Het 1e gesprek is meestal gratis.
2. Verken alvast of 'verlengen' mogelijk is
Kunt u of wilt u de hypotheek op de einddatum niet (helemaal) terugbetalen? Onderzoek dan of u straks genoeg inkomen heeft om uw hypotheek te verlengen. Met de Hypotheekcheck krijgt u een goed beeld van wat u te wachten staat. Leg uw situatie ook eens voor aan een financieel adviseur.
3. Begin nu al met aflossen
Gebruik de periode tot de einddatum van uw hypotheek om al zoveel mogelijk af te lossen. Bijkomend voordeel: na elke aflossing gaat uw maandbedrag omlaag. U mag met eigen geld zonder kosten aflossen. Met geleend geld mag u per kalenderjaar tot 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag vergoedingsvrij aflossen. Extra aflossen doet u eenvoudig in Mijn Leninginzicht.
4. Bekijk de mogelijkheid van renteafkoop
Is uw hypotheekrente hoger dan de huidige hypotheekrentes? Dan kan renteafkoop voordelig zijn. U betaalt wel een vergoeding voor de rente die Attens misloopt. Die moet u in 1 keer betalen. Het geld dat u bespaart, kunt u gebruiken voor aflossen. Een vrijblijvend voorstel voor renteafkoop vraagt u eenvoudig aan in Mijn Leninginzicht.
5. Controleer de risico-opslag in uw rente
Zit er een risico-opslag in uw rente? En is uw huis in waarde gestegen? Dan kan de risico-opslag misschien omlaag. Dat betekent een lagere rente en een lager maandbedrag. Het geld dat u bespaart kunt u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek.
6. Is een andere hypotheekvorm interessant?
Vaak is het mogelijk een aflossingsvrije hypotheek of een deel ervan om te zetten. Bijvoorbeeld in een annuïteitenhypotheek. U betaalt dan waarschijnlijk wel een iets hoger maandbedrag. Maar uw hypotheekschuld gaat wel gestaag omlaag.