Tariefklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde tariefklasse. Hoe hoger de tariefklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de tariefklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw schuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000 en een woning van € 300.000 bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de tariefklasse ‘tot en met 90%’. De rente voor deze tariefklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de laagste tariefklasse tot en met 60%. Het verschil is de risico-opslag.  

Wij verlagen automatisch de tariefklasse na aflossen. U hoeft niets te doen 

Lost u voldoende af op uw hypotheek? Dan daalt uw risico-opslag vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen. Wij houden het voor u in de gaten. Elke keer als u door aflossen in een lagere tariefklasse valt, verlagen wij uw rentepercentage. Op het moment dat dit voor u geldt, krijgt u van ons bericht. 

Geen risico-opslag bij NHG of de laagste tariefklasse tot en met 60% 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Zit uw hypotheek al in onze laagste tariefklasse tot 60% van de marktwaarde? Ook dan betaalt u geen risico-opslag.

Wilt u sneller naar een lagere tariefklasse? 

Er zijn twee manieren om de tariefklasse van uw hypotheek aan te passen en de risico-opslag te verlagen: 

 1. Door extra af te lossen
  Lees hier meer over extra aflossen op uw hypotheek. 
 2. Door aan te tonen dat uw woningwaarde is gestegen 
  Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in Mijn Attens welke woningwaarde bij ons bekend is. Is uw woningwaarde lager geworden? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven.  


Let op: Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dat betaalt u geen risico-opslag. Geef ons geen nieuwe woningwaarde door, NHG gaat altijd uit van de oorspronkelijke woningwaarde. 

Hoogte van uw tariefklasse nu

In Mijn Attens vindt u de bij ons bekende woningwaarde. Ook ziet u per leningdeel de rente. U kunt in ons archief van rentelijsten eenvoudig de rentelijst vinden die voor u van toepassing is. Wilt u vooraf weten of uw hypotheek in een lagere tariefklasse valt? Bereken het gemakkelijk zelf met de volgende formule: 100 x restschuld : (nieuwe) woningwaarde = nieuwe verhouding tussen uw lening en de woningwaarde.  

Weet u niet precies welke rentelijst of risico-opslag van toepassing is voor uw hypotheek? Of wilt u vrijblijvend een berekening ontvangen van de risico-verlaging? Vraag dit aan via ons contact formulier. U kiest in het formulier voor de optie ‘Risico-opslag verlagen’. 

Woningwaarde aanpassen, ook als de tariefklasse niet daalt 

Is uw woningwaarde net niet genoeg gestegen om voor een lagere risicoklasse in aanmerking te komen? Dan kunt u de woningwaarde toch wijzigen. Als u op een later moment door aflossing wel in de lagere tariefklasse terecht komt, passen wij de risico-opslag automatisch voor uw aan.  


Stappenplan: aanpassen woningwaarde

Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag?  Vraag ons dan om de woningwaarde aan te passen: 

 • 1. Geef de nieuwe woningwaarde aan ons door

  Log in op Mijn Attens. Kies in het menu ‘U regelt het zelf online’ voor ‘Woningwaarde aanpassen’. 

 • 2. Voeg uw WOZ-beschikking of taxatierapport toe

  Uw taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn. Het taxatierapport moet gevalideerd zijn door het NWWI. Let op: een taxatierapport kost geld. 

 • 3. U krijgt van ons een e-mail als wij uw woningwaarde hebben aangepast

  Bij het aanpassen van uw woningwaarde gaan wij uit van de datum dat het taxatierapport of de WOZ-beschikking door ons is ontvangen. 

  Uw nieuwe woningwaarde staat dan ook in Mijn Attens. Op de eerste dag van de volgende maand is ook de aangepaste rente zichtbaar in Mijn Attens